Tim’s Cocktails

Alles over de lekkerste cocktails!

Het ontstaan van cocktails

Het ontstaan van de cocktail is heel onduidelijk. Er is veel over neergepend, maar meestal gaat het hier over pure onzin. Vele anekdotes doen de ronde, maar de welke zijn nu precies de juiste? Hieronder gaan we alvast dieper in op de geschiedenis van cocktails.

Het prille begin

Ongeveer 2000 jaar terug moeten we gaan om de eerste cocktail referentie te vinden. Zowel de Romeinen als de Grieken gebruiken reeds smaakadditieven in hun dranken, zoals bier en wijn, maar deze waren helaas vaak van slechte kwaliteit. Wijn was zuur en het was dan ook de gekende Hippocrates die als eerste honing, kruiden en wijn samen voegde tot één mixdrank. Klinkt je dit bekend in de oren? Denk dan aan de lekkere Glühwein op de vele kerstmarkten!

Vele anekdotes en verhalen

Er bestaan een heleboel boeken en naslagwerken waarmee je je uren kan bezighouden met het ontstaan van cocktails. Het allereerste verhaal is echter dit van Betsy Flanagan, een personage in het boek De Spion (1821) van James Fenimore. Het verhaal gaat over Betsy die tijdens de Amerikaanse vrijheidsstrijd een herberg had, waar voornamelijk soldaten over de vloer kwamen. Voor haar menukaart, stond ze zelf in voor het fokken van kippen en brouwde ze bovendien ook nog eens haar eigen op rum gebaseerde drank. Deze doopte ze tot Bracers, waarin ook mint werd gebruikt.

Haar buurman was pluimveehouder, die zich bezighield met het fokken van hanen van uitstekende kwaliteit. Hij was echter een aanhanger van Koning George, koning van het Engelse volk – en op een dag besloot Betsy enkele hanen te stelen uit patriottisme en uiteraard uit jaloezie. De bouten van deze hanen serveerde ze maal al te graag aan haar gasten tezamen met de nodige flessen bracers. Onder invloed van de drank en het genot, sprak een van de gasten later op de avond de woorden Viva le Cocktail uit.

ontstaan van cocktails

Een stop op de fles

Ironisch genoeg, is het dankzij de Amerikaanse vrouw dat de cocktail is doorgebroken zoals we die vandaag de dag kennen. Vrouwen kregen rond 1920 immers kiesrecht, waardoor zowel de productie als de consumptie van alcohol werd verboden. Maar… dat was precies de reden waarom de Amerikanen in het geheim alcohol gingen stoken, meer bepaald alcohol op basis van koren. Er werd bovendien volop gesmokkeld vanuit Engeland (gin) en vanuit de Caraïben (rum) en de dranken werden volop geconsumeerd in diverse illegale clubs.

Het zijn de bartenders van die tijd die eigenlijk de cocktail hebben uitgevonden. Eerst en vooral ontstond er langzamerhand een verschillend type glas en niet langer meer in kleine shot glazen. Voortaan werd alcohol gedronken uit sierlijke coupeglazen en om de slechte kwaliteit ervan te verdoezelen, werden er tal van andere ingrediënten aan toegevoegd. Dit zorgde geleidelijk aan voor lekkere kleurrijke en fruitige glazen en reeds in 1929 waren er al een dikke 100 cocktails voor handen, die vandaag bijna verplicht op elk goed menu te vinden zijn!