Tim’s Cocktails

Alles over de lekkerste cocktails!

Cocktails op basis van koffie: hoe begin je eraan?

Jaarlijks drinken we in ons land gemiddeld per persoon 3 koppen koffie per dag. Niet voor niets dat dit één van de meest geconsumeerde dranken is naast water en thee. Ben jij een echte koffieliefhebber, dan is een ‘koffiecocktail’ een absolute aanrader! Een koffiecocktail, is zoals het natuurlijk al doet vermoeden een cocktail op basis van koffie.

Perfect bijvoorbeeld voor na het eten of tijdens een heerlijk uitgebreid driegangendiner. Naast dat we allerlei verschillende soorten koffie hebben, geldt dit ook voor het enorm uitgebreide assortiment koffiecocktails. Je kunt ze eenvoudig zelf maken en het zelf zo moeilijk maken als dat je zelf wilt. Dus wil jij graag een cocktail op basis van koffie, dan hebben wij enkele te gekke recepten voor je!

Irish CoffeeIrish coffee

De Irish coffee is één van de meest gedronken koffie cocktails wereldwijd. De kans dat jij bij het horen van de term ‘koffiecocktail’ direct had gedacht aan een Irish coffee is waarschijnlijk zeer klein, maar toch is het zo! Deze cocktail is niet alleen heerlijk om te drinken tijdens een gezellige avond op het terras, maar wordt ook vaak genuttigd als dessert na het diner. Deze koffie is ontzettend eenvoudig om zelf te maken, uiteraard heb je dan wel de nodige ingrediënten nodig.

Je begint met het opkloppen van de slagroom (50 ml) vervolgens doe je 2 eetlepels rietsuiker en 50 ml (Ierse) whisky in het glas. Vervolgens doe je de koffie (espresso) al roerend in het glas, zodat de suiker in het geheel oplost. Vervolgens even een lepel slagroom in het glas en je hebt de perfecte Irish coffee gemaakt. Wil je een versie met minder kCal? Kies dan voor een versie zonder slagroom maar met opgeschuimde melk – al heb je daar natuurlijk wel een melkopschuimer voor nodig!

Espresso Martini

Ben jij fan van de ietwat luxere cocktail, die ook direct ietwat lichter is, dan is de espresso martini een absolute aanrader. Deze wordt net als de pornstar martini geserveerd in een prachtig chique kenmerkend glas.

Deze cocktail maak je eenvoudig met uiteraard een kopje espresso, koffie likeur, wodka om het geheel vervolgens met ijs in een shaker door elkaar te shaken tot een echte cocktail. Vervolgens schenk je het geheel uit, uiteraard zonder eis en garneert het geheel daarna met een 3-tal koffiebonen in het glas.

Vervolgens is het heerlijk genieten van deze frisse cocktail die vooral in Amerika enorm aan populariteit heeft gewonnen de laatste decennia!

Andere cocktails op basis van koffie

De bovengenoemde twee koffiecocktails, zijn in principe de meest voorkomende cocktails op basis van koffie die worden geschonken. Waar de Irish coffee een warm geserveerde variant is, die ook doorgaans als ietwat zwaarder wordt ervaren, is de Espresso Martine de lichte variant, die overigens koud wordt geserveerd.

Naast deze twee varianten zijn er natuurlijk nog tal van andere cocktails te bedenken op basis van koffie. Zo kun je in principe de Irish coffee perfect als basis nemen en de whiskey bijvoorbeeld vervangen door de eveneens enorm populaire likeur 43. Zo heb je geen Irish coffee, maar een Spanish coffee. Zo kun je door verschillende likeurtjes toe te voegen een koffie cocktail maken die helemaal naar eigen recept wordt opgebouwd. Heb je een gouden combinatie, vergeet deze dan natuurlijk niet voor jezelf te noteren voor de volgende keer. Shaken maar!