Tim’s Cocktails

Alles over de lekkerste cocktails!

Drie cocktailideetjes met weinig calorieën

Cocktails zijn geliefde drankjes op borrels, feestjes en warme zomeravonden. Ze bevatten een flinke hoeveelheid alcohol, maar ook ingrediënten die het drankje aangenaam zoet maken. Beide zorgen ervoor dat je al gauw meer calorieën binnenkrijgt dat je denkt en wilt. Zo bevat een Mojito al gauw 220 calorieën. Dat is nog meer dan er in een Mars candybar zitten. Met een Pina Colada kunnen de calorieën oplopen tot maar liefst 650. Dat is maar net iets minder dan een Big Mac en een portie frietjes van McDonalds.

En dan te bedenken dat het vaak natuurlijk niet bij één cocktail blijft. Zeker niet wanneer het een wel heel gezellig avondje is. Wanneer je op de lijn let, kies je wellicht dus liever voor een cocktail met minder calorieën. Caloriearm kunnen we de onderstaande drie cocktailideetjes wellicht niet noemen, maar ze bevatten in elk geval een stuk minder calorieën dan gemiddeld!

gin-tonic1. Gin-Tonic

We beginnen met een echte klassieker in de cocktailwereld: de gin-tonic. Van alle cocktails die je op een kaart kunt treffen, behoort deze tot degene met de allerminste calorieën. In vergelijking met andere soorten alcohol bevat gin er daar namelijk maar weinig van.

Het is vooral de tonic in deze mixdrank die de boosdoener is. Dat ‘probleem’ kun je -als je je gin-tonic thuis maakt- al gauw uit de weg ruimen door een light tonic te gebruiken. Zelfs merken als Schweppes hebben tegenwoordig een ZERO varient!

2. Skinny Margarita

Het klassieke recept van de all-time classic cocktail Margarita, dat slechts een paar ingrediënten bevat, is overheerlijk, maar zorgt al gauw voor een behoorlijke calorie-inname. Ben je gek op Margarita’s, maar staat de zomer voor de deur en werk je aan de lijn? Dan kies je gewoon voor de lichtere variant! Een Skinny Margarita bestaat uit tequila, limoensap, een klein beetje agavesiroop en verse sinaasappelsap. Dit laatste ingrediënt vervangt het veel calorierijkere Cointreau, dat in de klassieke Margarita wordt gebruikt. Je reduceert het aantal calorieën zo tot de helft en dat zonder op smaak in te boeten!

Shochu Cosmopolitan

3. Shochu Cosmopolitan

Vooral dames zijn gek op de Cosmopolitan. De drank, gemaakt van wodka, cranberrysap, triple sec (bijv. Cointreau) en limoensap staat dan ook bekend als een echt damesdrankje. Echter kan de Cosmopolitan door iedereen en op tal van gelegenheden worden gedronken. Wil je een lichtere versie met minder calorieën? Kies dan eens voor de Shochu Cosmopolitan, waarin de wodka plaatsmaakt voor het Japanse Shochu, dat een lager alcoholpercentage heeft. Je kunt het aantal calorieën nog verder terugschroeven door voor light cranberrysap te kiezen.

Mocktails als alternatief

Wil je op de lijn letten, maar toch genieten van een heerlijke cocktail? Hopelijk hebben de bovenstaande 3 opties je wat inspiratie gebracht. Uiteraard kun je je calorie-inname ook beperken door in plaats van voor een cocktail voor een gezonde mocktail te kiezen, of te kiezen voor een cocktail op basis van thee of koffie. Alcohol voegt per gram namelijk 7 calorieën aan je cocktail toe. Uiteraard doet suiker ook een duit in het zakje; die is goed voor 4 calorieën per gram. Houd er wel rekening mee dat het calorieverschil kleiner wordt wanneer de drank wordt vervangen door een siroop.